Tabellen ontwerpen voor grote hoeveelheden data: Zó doen we dat bij Infodation

Roy Schenk
Roy Schenk
Featured Image Description
Tabellen zijn een essentieel onderdeel van veel softwareapplicaties die we bij Infodation ontwikkelen. Ze bieden gebruikers een overzicht van grote hoeveelheden data, maar het ontwerpen van tabellen die zowel functioneel als gebruiksvriendelijk zijn, kan een flinke uitdaging zijn. In dit artikel bespreek ik enkele ontwerpstrategieën die ik binnen ons designteam heb ontwikkeld om tabellen effectief te ontwerpen. Denk hierbij aan het filteren van inhoud, het configureren en verslepen van kolommen, exports en slimme zoekfuncties.

De uitdaging van datarijke tabellen

Bij het ontwerpen van tabellen komen we regelmatig obstakels tegen. Bij sommige projecten hebben gebruikers vaak te maken met datasets van honderden of duizenden rijen, en daarnaast ook specifieke wensen. Wat relevant is voor de ene gebruiker, is niet noodzakelijk interessant voor de ander. Een andere uitdaging is de beperking van de schermruimte: de ene gebruiker gebruikt onze software op een flink kantoorscherm, terwijl de andere gebruiker een iPad op locatie gebruikt. Met deze uitdagingen in gedachten heb ik oplossingen ontwikkeld die de ervaring van de gebruiker verbeteren.

Screen 1

Filteren: alleen zien wat je nodig hebt

Een van de meest effectieve manieren om een tabel beheersbaar te maken, is door gebruikers de mogelijkheid te geven om data te filteren. Hierdoor kunnen zij zich richten op alleen de relevante informatie. Binnen onze projecten implementeren wij filters op diverse manieren:

  • Dropdownfilters: gebruikers kunnen specifieke waarden selecteren binnen kolommen zoals categorieën of datums.
  • Meerdere filteropties combineren: door meerdere criteria toe te voegen, kunnen gebruikers complexe datasets verfijnen.
  • Relevantie tonen: filters die al zijn toegepast, worden duidelijk weergegeven zodat gebruikers weten welke data ze zien.

Met deze aanpak zorgen we er bij Infodation voor dat zelfs de grootste datasets overzichtelijk blijven.

Screen 2
“Het ontwerpen van tabellen die zowel functioneel als gebruiksvriendelijk zijn, kan een flinke uitdaging zijn”

Configureren en verslepen van kolommen

Elke gebruiker heeft andere prioriteiten. Door tabellen configureerbaar te maken, kunnen gebruikers hun ervaring personaliseren. Onlangs hebben we voor een klant tabelconfiguratie geïmplementeerd, waarbij we de volgende functionaliteiten ontworpen en ontwikkeld hebben:

  • Kolommen herschikken: Gebruikers kunnen kolommen eenvoudig verslepen om ze in de gewenste volgorde te plaatsen.
  • Kolommen in- of uitschakelen: Gebruikers bepalen zelf welke kolommen worden weergegeven, zodat overbodige informatie wordt verborgen.

De klant was enorm blij met deze slimme update, want dankzij deze functionaliteiten hebben de gebruikers voortaan zelf de controle over hoe zij data bekijken.

Screen 3

Data exporteren

Soms is het nodig om data buiten de applicatie te gebruiken, bijvoorbeeld in spreadsheets of rapporten. Door een exportfunctie aan te bieden, maken we dit proces eenvoudiger. Bij vrijwel al onze klanten waar veel met tabellen gewerkt wordt, ontwerpen we exports. Deze bijvoorbeeld beschikbaar in CSV, Excel en PDF, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Daarnaast kunnen gebruikers ervoor kiezen om alleen gefilterde data te exporteren of ervoor kiezen om exports geautomatiseerd te genereren, bijvoorbeeld iedere vrijdagmiddag om 17.00 uur. Een goed ontworpen exportfunctie verhoogt de waarde van een applicatie in mijn ogen aanzienlijk.

Screen 4

Slimme zoekfuncties

Een andere manier om gebruikers te helpen snel de juiste data te vinden, is door een krachtige zoekfunctie te integreren. Met een slimme zoekfunctie kunnen gebruikers een trefwoord invoeren dat in elke kolom wordt doorzocht. Terwijl de gebruiker typt, worden mogelijke matches getoond. Dankzij deze functies kunnen gebruikers zonder frustratie door grote hoeveelheden data navigeren!

Conclusion

Het ontwerpen van tabellen die grote hoeveelheden data bevatten, vereist een zorgvuldige balans tussen functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Door filtering, configuratie-opties, exportmogelijkheden en slimme zoekfuncties te combineren, kunnen we de gebruikers van onze software een intuïtieve ervaring bieden. Deze strategieën zijn niet alleen praktisch, maar verbeteren ook de productiviteit en tevredenheid van gebruikers.


Roy Schenk
Roy Schenk is Design Lead bij Infodation en gespecialiseerd in gebruiksvriendelijke interfaces voor complexe systemen.

Laat je inspireren


Commitment You Can Count On